Hoppa till innehåll

Ideellt verksam eller yrkesverksam

En ideellt organiserad förening bedriver alltså ideell verksamhet, åtminstone huvudsakligen. Verksamheten i sig har alltså ett ideellt syfte.

Att vara ideellt organiserad är dock inte samma sak som att en privatperson är ideellt verksam. Att som person vara ideellt verksam innebär att vara frivilligt verksam och det kan en person vara i en organisation. Som ideellt verksam kan en person då exempelvis arbeta med att arrangera. Ideellt arbete kan även kallas volontärarbete. Volontärarbete kan vara oerhört mycket värt.

Om en person däremot uppbär ersättning för sitt arbete är denne normalt sett yrkesverksam. Det finns olika typer av ersättningar (lön, förmåner, osv). Viss ersättning kan vara skattefri. Det finns olika regler beroende på typ av ersättning och omfattningen. Detta är ganska komplicerat och ändras över tid. Vi rekommenderar att kolla upp vad som gäller för närvarande hos Skatteverket.

Om en organisation betalar ut lön till någon är organisationen att betrakta som arbetsgivare och behöver även följa och förhålla sig till arbetsmarknadslagarna. At bli arbetsgivare är ett ganska stort steg.