Hoppa till innehåll

Ideella organisationer är viktiga för yrkesverksamma

Det finns de som tror att allt arbete inom en ideell organisation behöver ske ideellt, alltså oavlönat. Så är inte fallet. En ideell organisation kan ha anställda, alltså yrkesverksamma personer som arbetar för det ideella syftet. Organisationen är fortfarande ideell eftersom det arbete som utförs, avlönat eller ej, sker för att uppfylla syftet.

En ideell organisation kan alltså vara arbetsgivare och uppdragsgivare och således en viktig aktör för yrkesverksamma. En ideellt organiserad arrangör kan alltså vara en viktig arbets- och/eller uppdragsgivare exempelvis för yrkesverksamma musiker, scenarbetare, tekniker, o.s.v. Likaså kan de vara arbets- eller uppdragsgivare till personer som jobbar med att arrangera.

I de fall organisationen inte själv är arbetsgivare kan den köpa dessa tjänster av en extern part, exempelvis ett teknikföretag eller ett produktionsbolag. Den ideella organisationen är fortfarande en viktig aktör för de som är yrkesverksamma då den då indirekt bidrar till fler arbetstillfällen i samhället.