Hoppa till innehåll

Egen eller hyrd lokal?

För de som har egen lokal att arrangera i finns ofta fördelar i att det finns en ganska stor frihet och möjlighet till att anpassa lokalen till behoven, förutsatt att det finns resurser. Vissa arrangörer äger sin arrangemangslokal och har stor frihet att bestämma över den.

Andra kanske hyr en fast lokal och behöver då anpassa sig till fastighetsägarens villkor i högre grad. En annan fördel med egen lokal är att det går utrusta lokalen efter behoven och slippa hyra eller låna utrustning. Det sparar tid jämförelsevis med att exempelvis behöva bygga upp och riva ljudanläggning för varje arrangemang.

Nackdelar med en egen lokal kan vara att det ofta finns löpande driftkostnader som behöver täckas, löpande arbete med lokalvård och underhåll, samt ett stort ansvar som lokalhållare.

För de som tillfälligt hyr lokal för arrangemanget finns ofta utmaningar i att lokalen kanske inte är helt anpassad till behoven och att det behöver hyras in utrustning och personal. Ansvaret för lokalen minskar men det kan finnas många utmaningar att lösa, exempelvis servering, entrépersonal, ljud och ljus, o.s.v.

Det finns också många lokalhållande aktörer, det vill säga de som i viss grad specialiserat sig på att tillhandahålla lokaler för kulturarrangemang och annat, exempelvis konserthus, folkets hus-rörelsen, hembygdsgårdar och bygdegårdar.

Det är också rätt vanligt att arrangörer samarbetar med en krögare, restaurang eller bar eller motsvarande som har lokaler där det finns möjlighet att arrangera.

Det är inte alltid som tillfälliga lokaler är perfekt anpassade till behoven. Ibland är lokalen inte heller  en invand plats för arrangemangets målgrupp, vilket kan ge andra utmaningar.

Tips: Om du arrangerar i en för dig som arrangör helt ny lokal eller på en ny plats är det bra att om möjligt besöka arrangemangsplatsen och fundera på arrangemangets utmaningar och möjliga lösningar.

Om du hyr lokal, kolla med hyresvärden/lokalhållaren om vilka tillstånd som redan finns och vad som gäller. Ofta finns vissa tillstånd som förenklar för dig som arrangör.