Hoppa till innehåll

Bokningsbolag och andra externa parter

I musikbranschen är det vanligt att musiker/band/artister företräds av ett bokningsbolag, agent eller motsvarande, som då är den part som förhandlar om pris och villkor med arrangören. Bokningsbolagen har ofta ett utbud i form av olika artister och/eller produktioner som de presenterar som en arrangör då kan köpa från bokningsbolaget. Då tecknas ett avtal mellan arrangören och bokningsbolaget som reglerar vad som gäller mellan de båda parterna.

Det är också vanligt att artister är sina egna arbetsgivare och har egna företag/firmor som de verkar via antingen själva eller i olika kollektiva strukturer. Bokningsbolag kan också förmedlar artister som i sin tur har egna företag. Oavsett så är förutsättningen i stort densamma även här för arrangören köper en produkt från en extern part.

Det finns också företag som specialiserar sig på att vara tillfälliga arbetsgivare för frilansande musiker/artister. Strukturerna för detta kan alltså se väldigt olika ut i olika delar av musiklivet.

Fördjupning
Ibland kallas bokningsbolag för produktionsbolag eller vice versa. Det finns ingen absolut definition på vad som skiljer dessa åt men ett förslag på vad som generellt skiljer dem åt är att ett produktionsbolag ägnar sig åt att producera något (en föreställning, en film, en teater), det vill säga produktioner och ett bokningsbolag är en part som förmedlar produktioner.