Hoppa till innehåll

Vad ska en musiker ha betalt?

Detta är en av de svåraste frågorna att besvara på ett enkelt sätt och det finns också många som försöker förenkla det hela, vilket har för- och nackdelar.

De flesta arrangörer är måna om att om möjligt och rimligt givet förutsättningarna ersätta de som medverkar, exempelvis musiker. De flesta seriösa arrangörer vill ge både rätt och skäligt betalt till de medverkande och detta i sin tur bygger också ett bra rykte för arrangören.

Det är dock inte alltid musiker medverkar mot ersättning. De kan medverka ideellt, frivilligt, utan ersättning. Men när de medverkar mot ersättning och arrangören själv anställer den medverkande så behöver arrangören förhålla sig till olika lagar och regler (exempelvis kring arbetsmiljö) och i grunden behöver arrangören då också sörja för att artisten får skäligt betalt.

När arrangören anlitar den medverkande via en annan part är det någon form av avtal som sker som reglerar vad som då gäller och i de fall den medverkande arbetar för en annan part köper arrangören vanligtvis då en vara/tjänst som då har ett avtalat pris.

I samtliga fall finns olika saker att beakta och till hjälp kan i vissa fall finnas generella tariffer och andra rekommendationer, vilket dock är viktigt att tolka som just rekommendationer.

I Sverige gäller i grunden avtalsfrihet, vilket innebär att det är fritt att ingå, eller inte ingå avtal. Det finns dock begränsningar. I den svenska modellen så är det arbetsgivare och arbetstagare som kommer överens om ersättningen, antingen direkt eller via parter som representerar arbetsgivare och arbetstagare. Vare sig det är fråga om tillfälliga uppdrag eller om musikern är anställd över längre tid så gäller dock olika förutsättningar beroende på sammanhang.