Hoppa till innehåll

En rider är i grund och botten en bilaga till ett avtal som om detaljer som ska gälla för evenemanget och artistens medverkan. Det är alltså del av överenskommelsen mellan en artist och en arrangör. Med artist menas här den eller de som medverkar, musiker, DJs, sångare, osv.

En rider är något som framför allt används av artister som anlitas via en tredje part. I de fall arrangören själv är arbetsgivare finns ofta andra motsvarande överenskommelser som reglerar förutsättningarna för den medverkande.

En rider brukar reglera vad som gäller för artistens medverkan under evenemanget när det kommer till tekniska detaljer, vad som ska finnas på scen och i utrymmen som brukas av artisten (tex loger), vad arrangören behöver tillhandahålla i form av kost och logi och eventuella andra detaljer.

Ibland brukar ridern bestå av flera delar, alltså av flera olika riders. Det är vanligt att det finns en teknisk rider (technical rider) som reglerar ljud, ljus och scenteknik, ibland även bild/film. Det kan också finnas en rider som omfattar mat, dryck och annat tilltugg samt detaljer kring boende och transport. Det brukar kallas en ”hospitality rider”, vilket alltså handlar om det värdskap som förväntas från arrangören.

Tips: Det är viktigt att arrangören ber att få se ridern innan ett det huvudsakliga kontraktet skrivs, eftersom ridern är en del av avtalet. Ibland levereras inte förrän senare och då kan arrangören hamna i en svår sits, eftersom då finns en viss otydlighet kring vad som är rimliga krav eller inte. Ofta finns en branschstandard som följs, men detta kräver att arrangören också har den erfarenheten och vet vad som är rimliga krav i efterhand. Det finns tyvärr också mindre seriösa aktörer som utnyttjar eller lurar arrangörer och därför är det alltid bra att ha tydlighet i vad som gäller på förhand.

Förutsättningarna kan också ändras för parterna under resans gång och då är det viktigt att kommunicera detta för att finna lösningar. De flesta arrangörer och artister är seriösa och har en vilja att finna fungerande lösningar för att evenemanget ska kunna genomföras på ett för båda parter rimligt sätt.

Bra att veta: Ibland har artisten något väldigt speciellt krav inskrivet i sin rider som vid en första anblick kan förefalla ovanligt eller rent av absurt. Detta kommer ur en tradition där artisten eller dess företrädare (agent/bokare etc.) vill försäkra sig om att arrangören faktiskt läst igenom ridern ordentligt. Om arrangören reagerar och påtalar detta konstiga krav så är det ett tecken på att ridern lästs. Detta är inte alltid särskilt klokt eftersom om arrangören inte har erfarenhet kanske den möter ett sådant krav som egentligen är onödigt att lägga ned tid och pengar på.