Hoppa till innehåll

En scen är den plats där ett framträdande sker. Det finns väldigt många olika typer av scener, beroende på behov. En scen kan vara inomhus eller utomhus. Den kan vara fast eller tillfällig. En scen kan också vara mobil. En scen kan vara enorm och nyttja ett landskap som bakgrund och den kan vara väldigt liten och intim. En scen kan vara oval, den kan vara i form av en catwalk och den kan vara helt utan väggar och placerad mitt bland publiken. Fantasin och ofta resurserna sätter gränserna.

Inom musiklivet är det dock vanligt att en scen består av en kvadratisk yta som har en inramning med en öppen del mot publiken. Beroende på om publiken är sittande eller stående och hur de placeras brukar scenen också vara mer eller mindre upphöjd för att publiken ska kunna se de medverkande.

Ett vanligt begrepp är också ”Black box”, vilket brukar åsyfta att det är en lokal som går förändra och anpassa storleken på scenen och hur publiken placeras. Det är vanligt att väggar, golv och tak i en sådan lokal är mörka, för att lätt kunna ljussätta utan att ljuset reflekteras i rummet men egentligen har detta inte så mycket med ”black box” att göra.