Hoppa till innehåll

Publikyta och andra ytor

Beroende på typ av musikarrangemang och vilken typ plats eller lokal som används finns olika sätt att benämna de ytor där publiken vistas, men också de ytor där annan personal vistas och som har andra funktioner än scenytor och det som hör därtill. I internationella teatersammanhang kan begreppet ”house” åsyfta i princip allt som inte är själva scenen eller backstageytorna. Det kan vara entré och lobby, toaletter, garderob och andra publikytor men kan också omfatta publikplatser. I Sverige brukar man ofta tala om publikytor.

Ett annat vanligt begrepp är ”Front of house” eller ”FOH”, vilket också kan ha lite olika betydelse beroende på sammanhang. I grunden är FOH den del av lokalen där framträdandet sker som är öppen för publiken att vistas inom, i kontrast till backstageutrymmen och produktionsytor, vilket ibland kan kallas ”Back of house” eller ”BOH”.

Publikytor där publiken vistas under framträdandet kan också vara uppdelade på olika sätt och det finns olika sätt att beskriva detta beroende på hur lokalen är utformad. Publik kan vara stående, sittande, indelad i sektioner och det kan finnas olika höjder.

Fördjupning
Ibland används termen FOH också för att beskriva den plats där ljud och ljustekniker ofta är placerade. Det är ofta en centrerad plats framför scenen en bit in i lokalen, alternativt upphöjd. Denna plats brukar också kallas mixplats och anledningen att termen ”FOH” brukar användas för att beskriva denna plats är för att instruera en arrangör att ljud- och ljustekniker ska vara placerade ”FOH”, det vill säga befinna sig framför scenen där publiken är och kunna höra och se vad som händer på scenen i sitt arbete. Det är nämligen inte en självklarhet för alla musikarrangörer att teknikerna placeras på så sätt i en lokal.