Hoppa till innehåll

Inlast, utlast och förvaring

Ju mer utrustning en medverkande har med sig, desto större krav kan det finnas på att det behövs ett område med plats för att lasta in och ut. Det kan vara allt från att det exempelvis behövs en lite bredare dörr eller en hiss för att transportera något till scenen till att det behövs möjlighet att köra in fordon i anslutning till scenen och ramper för att bära eller rulla upp utrustning på scenen.

Ibland kan medverkande också ställa krav på arrangören att tillhandahålla bärhjälp. Ju större en produktion är, desto fler kan behövas som arbetar med detta. Ibland kallas sådan personal i folkmun för ”humpare” eller ”roddare”. I vissa fall kommer en produktion med hela scenstrukturer och har med sig mängder av teknik och rekvisita. För stora produktioner kan det ibland vara flera långtradare med utrustning. Det kan ta tid att förbereda men också riva och packa en sådan produktion, vilket kan betyda att arrangören kan behöva boka upp scenen många dagar såväl inför som efter ett arrangemang.

För de flesta mindre och medelstora musikarrangemang har artisten inte så mycket utrustning med sig. Ibland kan det vara så lite att artisten kanske bara har med sig bakgrundsmusik och scenkläder och ibland kan det vara en lastbil med utrustning som ska upp på scenen och allt däremellan. Allt beror på sammanhang och typ av arrangemang.