Hoppa till innehåll

Alkoholservering

Arrangemang som har alkoholservering behöver avgränsa de ytor där alkohol säljs och får förtäras. Vilka ytor detta är kan variera. Ibland finns exempelvis en bar i pubmiljö där besökarna beställer och kanske även kan sitta, det kan vara bordsservering i restaurangmiljö eller så kan det vara ett helt område där besökarna kan gå runt.

För alkoholservering krävs alltid tillstånd enligt alkohollagen. För det ansvarar en krögare eller motsvarande som ansvarig för att detta sker under ordnade former som följer lagstiftningen och lokala föreskrifter. När det finns alkoholservering ställs ofta särskilda krav på arrangemanget. Detta kan också variera beroende på hur alkohollagen tillämpas i en viss kommun. Exempelvis är det vanligt att det finns krav på åldersgräns för att få vistas på området och på ordningsvakter men det finns också exempel på miljöer där det finns alkoholförsäljning och där det inte råder åldersgräns.

En arrangör kan ibland själv ansöka om alkohol- och serveringstillstånd och sköta allt detta, eller samarbeta med en annan aktör kring detta. Ett annat alternativ är att arrangören samarbetar med en aktör som sköter detta. Ibland kan också arrangören ta betalt av en krögare för den möjligheten och ibland är det tvärtom, att arrangören får betala för tjänsten. När en arrangör tillfälligt hyr en lokal kan det också finnas lokalhållare som har redan ett tillstånd som då ingår. Då kan det finnas regler som uthyraren satt upp som arrangören behöver följa för att få nyttja lokalerna.

Alkoholförsäljning kan vara en betydande intäktskälla och för arrangörer som verkar i restaurang- och krogmiljö kan det till och med vara avgörande för att ha råd att genomföra ett visst arrangemang.