Hoppa till innehåll

VIP-område

Vissa arrangemang har ett VIP-område. VIP står för ”Very Important Person” och är alltså en person som arrangören utsett, alternativt att denna status är något som besökaren betalar för. VIP-gäster har ofta någon slags förmån, vilket exempelvis kan vara företräde i en kö eller tillträde till särskilda områden. Ibland finns ett särskilt VIP-område där endast de med VIP-status och ”högre” kan vistas. Ett sådant område kan exempelvis innehålla bekvämligheter som ”ordinarie” besökare inte har tillgång till, exempelvis soffor, utsikt, en särskild bar, osv.

VIP-gäster kan ibland vara av kategorin att de är särskilt inbjudna och då har fri entré och kanske även andra förmåner, exempelvis tillträde till särskilda VIP-områden eller motsvarande. Sådana VIP-gäster tenderar att ha ett värde för arrangören, exempelvis närstående, arrangemangskollegor och andra branschaktörer, sponsorer, personer som är kända och kan locka fler besökare bara för att de närvarar eller personer som har gjort betydelsefulla insatser för arrangören.

VIP-gäster kan också vara betalande, där de då ofta betalar mer än en ”ordinarie” besökare men får också tillgång till något mer än de ordinarie besökarna, exempelvis ett vip-område eller en egen publiksektion (ibland vid större evenemang kallat ”vip-läktare”), osv.