Hoppa till innehåll

Varför arrangera?

För att kunna ge arrangemanget de bästa av förutsättningar är det bra att ha klart för sig varför man vill arrangera. Varför handlar i detta fall då ytterst om vad arrangören vill åstadkomma, inte vad arrangemanget i sig syftar till.

Exempelvis: vill arrangören tjäna pengar på att arrangera? Vill arrangören att en viss musikyttring ska kunna åtnjutas på orten, där ekonomisk vinning är helt ointressant så länge det inte innebär en förlust? Vill arrangören samla in medel till ett välgörande ändamål? Vill arrangören själv framträda som musiker men saknar en arrangörspart som kan möjliggöra det? Det finns troligen oändligt många anledningar till att någon vill arrangera.

Mer om syfte
Arrangörens drivkraft eller intresse är inte alltid samma sak som själva arrangemangets syfte. Arrangörens och arrangemangets syfte kan vara olika eller sammanfalla. Exempelvis kanske arrangören främst vill få erfarenhet av att arrangera, men också göra något meningsfullt för en god sak. Detta kanske resulterar i att själva arrangemangets syfte, vilket också är det som kommuniceras mot omvärlden, är att generera medel till ett välgörande ändamål. Arrangören tillgodoser då sitt intresse, att lära sig något längs vägen, samtidigt som arrangemanget genererar medel för välgörenhet.

Kanske vill arrangören i första hand endast tjäna pengar och har inte något särskilt engagemang kring innehållet i arrangemanget. Kanske handlar det då om ett arrangemang i form av en folkfest som ska locka många besökare och omsätta mycket i entréer och andra intäktskällor som mål. Kanske vill arrangören helst av allt boka sin favoritartist till orten och att evenemanget i sig ska ge oförglömliga musikaliska upplevelser till publiken? Då kanske inte ekonomisk vinning är drivkraften och intäkter blir endast ett medel för att nå målet att förverkliga drömmen.

Det kan alltså också vara stor skillnad på arrangörens intresse och arrangemangets uttalade syfte. Det innebär inte att något är negativt eller felaktigt, tvärtom kan dessa olika syften vara något som är förenligt och som är positivt för såväl arrangören som för medverkande och besökare.

Ibland kan det dock vara felaktigt och oförenligt. Vad det än må vara som driver arrangören så kan det vara klokt att reflektera över varför man vill arrangera något och om arrangemangets syfte är förenligt med detta. Beroende på syfte kan det finnas många olika möjligheter, men också utmaningar längs vägen.