Hoppa till innehåll

Att välja organisationsform

För den som arrangerar återkommande finns ofta en given struktur för vem som är anordnare, exempelvis att det finns en ideell förening eller ett bolag som står som arrangör. För den som för första gången ska arrangera något så kan det vara en utmaning att finna rätt struktur.

Beroende på idén och arrangemangets syfte kan det då vara klokt att först fråga sig genom vilken part arrangemanget bäst kan genomföras. Kanske är det som egenföretagare eller kanske är den demokratiska strukturen som passar bäst?

Om det finns fler än en möjlighet att välja en passande organisationsform som kan vara den part som genomför arrangemanget så kan det vara bra att beakta olika alternativ innan man bestämmer sig. Olika organisationsformer kan som sagt ha olika för- och nackdelar och i sin tur innebära olika förutsättningar och möjligheter för arrangemanget.

Förenklat så går det dela in arrangemang i två kategorier, beroende på syfte:

* Om syftet med arrangemanget är ekonomisk vinning är det vanligt att arrangören väljer företagsformen, då företag per definition syftar till att generera vinst till dess ägare. Ett företag kan också ha andra fördelar, exempelvis skattetekniska eller i dess ägarstrukturer och styrning. Det finns också arrangörer som är något av ofrivilliga företagare, det vill säga att de kanske arrangerar genom ett företag i brist på andra organisationsformer som passar och att de då kanske inte i första hand strävar efter ekonomisk vinst.

* Om syftet med arrangemanget inte är ekonomisk vinning så rör det sig ofta om något som hamnar i kategorin idéburet eller verksamhet som har ett ideellt syfte. Då är det vanligt att arrangemanget sker i regi av en ideell förening som har ett ideellt syfte. Precis som ett företag har en ideell förening sina fördelar. Exempelvis finns ofta möjligheter att kunna söka olika offentliga stöd och som förening finns en demokratisk grund för styrning och syfte, vilket gör att många också vill bidra med tid och resurser.

Att ha ett ideellt syfte ska dock inte blandas samman med begrepp som ideellt engagemang, ideell verksamhet eller ideell organisation.