Att genomföra ett evenemang består vanligtvis av tre huvudsakliga större delar eller faser. Dessa är: förberedande, genomförande och uppföljande arbete, alltså det som sker inför, under och efter ett arrangemang. Dessa faser övergår också i varandra och kan variera i omfattning, men ofta är arbetet inför ett arrangemang det som tar längst tid, följt av efterarbetet, medan genomförandet tenderar att vara kort och ofta rätt intensivt.
Arbetet inför ett arrangemang sker som sagt ofta över längre tid och lägger grunden för hur arrangemanget kommer bli. Ett grundläggande råd är att en god planering ger ofta ett bra genomförande och möjligheten att nå målen ökar.
Arbetet under ett arrangemang fokuserar på själva genomförandet på plats, exempelvis själva konsertkvällen. Jämfört med planering och efterarbete är genomförandet ofta kort och intensivt när allt som planerats för ska gå av stapeln. Här gäller det att det finns rätt resurser för att möta de behov som arrangemanget för med sig, de utmaningar som rimligen kan uppstå, men också att ha en beredskap för sådant som kanske inte går som planerat.
Arbetet efter ett arrangemang innebär ofta att se till att alla ekonomiska åtaganden fullföljs, att följa upp arbetet och resultaten, kanske kommunicera dem utåt, ta in nödvändig statistik, o.s.v. Med god planering inför arrangemanget blir efterarbetet ofta smidigare.